Προγεννητική Φροντίδα της Εγκύου

Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία από εξετάσεις και πληροφορίες που έχουν σαν τελικό σκοπό την γέννηση ενός υγιούς μωρού από μια υγιή μητέρα. Είναι μια συνδυασμένη δράση που περιλαμβάνει τον γιατρό, την μαία και την έγκυο.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης η επίσκεψη αφορά τα ακόλουθα:

Επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης υπερηχογραφικά
Γνωστοποίηση αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού
Λήψη λεπτομερούς ιστορικού
Ενημέρωση για την σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη, τη σωματική δραστηριότητα και την εργασία καθώς και για συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις της πυέλου κ.α.
Γνωστοποίηση αποφυγής αλκοόλ, καπνίσματος, φαρμάκων και γενικά ουσιών βλαπτικών για το έμβρυο
Χρονικός προγραμματισμός και επεξήγηση των εξετάσεων στην εγκυμοσύνη
Έλεγχο σωματικού βάρους και αρτηριακής πίεσης
Λήψη τεστ Παπανικολάου εάν δεν υπάρχει πρόσφατο ενημερωμένο ιστορικό
Συνταγογράφηση εξετάσεων αιματολογικών (Γενική αίματος, ομάδα αίματος και Rhesus, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, έμμεση Coombs, σάκχαρο ορού, ουρία, έλεγχος για αντισώματα ερυθράς, CMV και Toxoplasma, ορολογικός έλεγχος για σύφιλη, Ηπατίτιδα Β και C, HIV 1+2, μέτρηση TSH για έλεγχο θυρεοειδούς), γενικής και καλλιέργειας ούρων καθώς και καλλιέργειες κολπικού υγρού για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μυκοπλάσματα και τραχηλικού επιχρίσματος για χλαμύδια

Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα επισκέψεων είναι το ακόλουθο:
Κάθε 4 εβδομάδες έως τις 28 εβδομάδες κύησης
Στη συνέχεια, κάθε 2 έως 3 εβδομάδες μέχρι τις 36 εβδομάδες κύησης
Έπειτα κάθε εβδομάδα μέχρι τον τοκετό
Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένων παθήσεων που είχαν πριν μείνουν έγκυες) μπορεί να χρειάζεται να βλέπουν τον γιατρό ή τη μαία τους πιο συχνά. Μπορεί επίσης να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις για να παρακολουθήσουν την ιατρική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε επίσκεψη πρέπει να γίνεται μέτρηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και έλεγχος stick ούρων για ανίχνευση λευκώματος, σακχάρου και πυοσφαιρίων καθώς και περιοδικά έλεγχος γενικής αίματος, σακχάρου και γενικής ούρων.

Στις 11-14 εβδομάδες κύησης εκτελείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και η μέτρηση του PAPPA καθώς και ο έλεγχος συγκεκριμένων υπερηχογραφικών δεικτών που όλα αυτά μαζί έχουν σαν σκοπό να προσδιορίσουν τον κίνδυνο ύπαρξης χρωμοσωμικής ανωμαλίας στο έμβρυο (Σ. Down, Σ. Εdwards, Σ. Pateau). Μετράται το μήκος του τραχήλου και επίσης γίνεται έλεγχος για την κυστική ίνωση.

Σχετικές Υπηρεσίες

Κλείστε Ραντεβού

Στις 22 εβδομάδες διενεργείται το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου όπου ελέγχεται λεπτομερώς ανατομικά το έμβρυο.

Στις 32-34 εβδομάδες πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα ανάπτυξης και μελέτης Doppler των αγγείων του εμβρύου βεβαιώνοντας το καλώς έχειν ενδομητρίως το οποίο μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί στις 36 εβδομάδες.

Στις 24-28 εβδομάδες γίνεται η καμπύλη σακχάρου αίματος όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη διαβήτη κύησης

Οι ορολογικές εξετάσεις για Toxoplasma και CMV επαναλαμβάνονται στα τρία τρίμηνα της κύησης προκειμένου να αναγνωριστεί εγκαίρως μια πρόσφατη λοίμωξη η οποία δυνητικά μπορεί να προσβάλλει το έμβρυο.

Στις 34-36 εβδομάδες γίνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού προκειμένου να αποκλειστεί η ύπαρξη λοίμωξης με Β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Χορηγείται το εμβόλιο για τον κοκκύτη μεταξύ 29-34 εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα νεογνικού κοκκύτη

Σε περιπτώσεις Rhesus (-) μητέρας γίνεται μηνιαία έμμεση Coombs και χορήγηση αντι-D σφαιρίνης στις 28 και στις 34 εβδομάδες για αποφυγή ανάπτυξης αντισωμάτων στο έμβρυο τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Οι κινήσεις του εμβρύου στην πρωτοτόκο γίνονται αντιληπτές συνήθως μετά την 19η εβδομάδα κύησης ενώ σε γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει αυτές γίνονται αντιληπτές νωρίτερα, από τις 17 εβδομάδες.

Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη διοργανώνεται το πλάνο τοκετού σύμφωνα με τις επιθυμίες της εγκύου και γίνονται μαθήματα ανώδυνου τοκετού και ψυχοπροφυλακτικής από την Μαία καθώς επίσης δίνονται συμβουλές και οδηγίες για την λοχεία και την φροντίδα του νεογνού