Γυναικολογικός έλεγχος

Τι είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;


Οι εξετάσεις ελέγχου αναζητούν προκαρκινικά (δυσπλαστικά) και καρκινικά κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας, όπου συναντά τον κόλπο.
Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου αναζητούν επίσης κύτταρα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο, τα οποία ονομάζονται “προκαρκινικά”. Μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις υψηλόβαθμες προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πρώιμα στάδια, όταν μπορεί να αντιμετωπιστούν ή ακόμη και να θεραπευτούν.


Ποιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;


Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι ελέγχου:
1. Τεστ Παπανικολάου – Αυτή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Μερικές φορές αποκαλείται “επίχρισμα Παπανικολάου”. Περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και την αποστολή τους σε εργαστήριο. Στη συνέχεια, ο κυτταρολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα σε μικροσκόπιο για να διαπιστώσει εάν είναι παθολογικά.
2. HPV τεστ – Το HPV προέρχεται από το Human Papilloma Virus που σημαίνει “ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων”. Είναι ο ιός που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό σχεδόν 99,7 %. Η εξέταση HPV περιλαμβάνει τον έλεγχο κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας με μοριακές τεχνικές για ενδεχόμενη HPV λοίμωξη. Ανιχνεύεται το DNA του ιού ή το mRNA το οποίο και υποδεικνύει ενεργό λοίμωξη από ιό υψηλού κινδύνου εάν διαπιστωθεί η θετικότητα του.
3. Συνδυαστικό τεστ (co-testing) – Αυτό περιλαμβάνει την ταυτόχρονη διενέργεια τεστ Παπανικολάου και τεστ HPV.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου ή HPV;

Και για τους δύο τύπους εξετάσεων, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πάρει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας σας. Για να το κάνει αυτό, θα εισάγει απαλά μια συσκευή που ονομάζεται κολποδιαστολέας στον κόλπο σας. Η συσκευή βοηθά να σπρώξει τα τοιχώματα του κόλπου σας ώστε ο γιατρός να μπορέσει να δει τον τράχηλο της μήτρας. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει μία μικρή βούρτσα για να ξύσει ελαφρά τα κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας σας. Αυτό μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά συνήθως δεν πονάει.

 

Υπάρχουν πολλά είδη τεστ Παπανικολάου;

Δύο είναι τα είδη των τεστ Παπανικολάου. Το συμβατικό τεστ όπου γίνεται η λήψη των κυττάρων, ακολουθεί η επίστρωση και η μονιμοποίηση του υλικού σε πλακάκι το οποίο στη συνέχεια μικροσκοπείται. Η κυτταρολογία υγρής φάσης (Thin Prep) είναι εκείνη κατά την οποία μετά τη λήψη εμβαπτίζεται το βουρτσάκι και συλλέγονται τα κύτταρα σε υγρό μέσο και κατόπιν γίνεται η επεξεργασία του. Σαν τεχνική αναφέρει μεγαλύτερη ευαισθησία και επίσης δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω επεξεργασία και ανίχνευση με μοριακές τεχνικές της ύπαρξης τύπων του HPV καθώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σχετικές Υπηρεσίες

Κλείστε Ραντεβού

 

Πότε θα πρέπει να αρχίσω να κάνω προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;


Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να αρχίσετε να κάνετε τεστ Παπανικολάου όταν γίνετε 21 ετών. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν τεστ HPV αντί για τεστ Παπανικολάου, ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών.
Θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε τεστ Παπανικολάου στη συνιστώμενη ηλικία, είτε έχετε υπάρξει ποτέ σεξουαλικά ενεργή είτε όχι. Επίσης, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από την ηλικία των 21 ετών, ακόμη και αν γίνατε σεξουαλικά ενεργή σε μικρότερη ηλικία.



Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για ένα τεστ Παπανικολάου ή HPV;


Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να προετοιμαστείτε. Οι άνθρωποι μερικές φορές ακούνε ότι δεν πρέπει να κάνουν σεξ ή να βάλουν τίποτα στον κόλπο τους για 2 ημέρες πριν από το τεστ Παπανικολάου, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τα τεστ Παπανικολάου λειτουργούν άψογα ακόμη και αν έχετε κάνει σεξ πρόσφατα.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να προγραμματίσετε το τεστ όταν δεν αναμένεται να έχετε περίοδο.



Πόσο συχνά θα πρέπει να εξετάζομαι για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;


Αυτό εξαρτάται από το πόσο χρονών είστε και ποια ήταν τα αποτελέσματα των προηγούμενων τεστ Παπανικολάου.

1. Αν είστε ηλικίας 21 έως 29 ετών, θα πρέπει να κάνετε τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Ή, εάν ο γιατρός σας συστήσει αντί αυτού εξέταση HPV, θα πρέπει να κάνετε εξέταση κάθε 5 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών.
2. Εάν είστε ηλικίας 30 ετών και άνω, μπορείτε να κάνετε τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Οι άλλες επιλογές είναι να κάνετε τεστ HPV κάθε 5 χρόνια ή να κάνετε συνδυαστικό τεστ Παπ και HPV κάθε 5 χρόνια.
3. Εάν είστε ηλικίας 65 ετών ή μεγαλύτερη, μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε τεστ Παπανικολάου εάν:
-Κάνατε τακτικά τεστ Παπανικολάου μέχρι να συμπληρώσετε τα 65 σας χρόνια.
-Είχατε κάνει 3 φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου στη σειρά ή 2 φυσιολογικά συνδυαστικά τεστ Παπανικολάου και HPV τα τελευταία 10 χρόνια (με το πιο πρόσφατο τεστ εντός των τελευταίων 5 ετών)
Μπορεί επίσης να κάνετε τεστ Παπανικολάου για άλλους λόγους εκτός από τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για παράδειγμα, εάν έχετε μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τεστ Παπανικολάου για να προσπαθήσει να βρει την αιτία.

 

 

Χρειάζεται να κάνω προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν έχω υποβληθεί σε υστερεκτομή;


Εάν έχετε υποβληθεί σε αφαίρεση της μήτρας σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε προληπτικό έλεγχο. Μετά από μια υστερεκτομή, πιθανόν να μην χρειάζεστε προσυμπτωματικό έλεγχο εάν:

1. ο τράχηλός σας αφαιρέθηκε μαζί με τη μήτρα σας, και
2. δεν είχατε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή προκαρκινικές αλλοιώσεις (μερικές φορές ονομάζονται “δυσπλασία”)

 



Χρειάζεται να κάνω εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου εάν έχω κάνει το εμβόλιο κατά του ιού HPV;


Ναι. Η πραγματοποίηση του εμβολίου HPV μειώνει τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αλλά δεν σας προστατεύει πλήρως. Θα πρέπει να εξακολουθείτε να εξετάζεστε για καρκίνο ή προκαρκινικές αλλοιώσεις.


Τι γίνεται αν έχω μη φυσιολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου;


Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μη φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου είναι συνηθισμένα και ότι τα περισσότερα άτομα με μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου δεν έχουν καρκίνο. Εάν το test pap σας έχει κύτταρα που φαίνονται “μη φυσιολογικά”, ο γιατρός μπορεί να κάνει περισσότερες εξετάσεις για να καταλάβει τι το προκαλεί αυτό. Θα αποφασίσει τι πρέπει να κάνει με βάση την ηλικία σας, το τι δείχνει το τεστ Παπανικολάου και τα αποτελέσματα τυχόν άλλων εξετάσεων που έχετε κάνει.

 

 

Οι επακόλουθες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Ένα τεστ HPV – Εάν δεν έχετε ήδη κάνει ένα τεστ HPV, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα τέτοιο τεστ. Μπορεί να είναι σε θέση να το κάνει αυτό στα κύτταρα που έχουν ήδη ληφθεί κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου σας εάν το τεστ Παπανικολάου έχει ληφθεί με σύστημα υγρής φάσης.

2. Ένα άλλο τεστ Παπανικολάου σε 6 ή 12 μήνες – Μερικές φορές, αν περιμένετε έναν ορισμένο χρόνο και κάνετε ένα άλλο τεστ Παπανικολάου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα μη φυσιολογικά κύτταρα έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό. Μπορεί επίσης να κάνετε ταυτόχρονα και ένα τεστ HPV.

3. Κολποσκόπηση – Για την εξέταση αυτή, ο γιατρός θα κοιτάξει πιο προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια συσκευή που μοιάζει με μικροσκόπιο. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να δει τον τράχηλο της μήτρας με περισσότερες λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί επίσης να λάβει μικροσκοπικά δείγματα ιστού από τον τράχηλο της μήτρας. Αυτό ονομάζεται βιοψία. Ο ιστός από τη βιοψία μπορεί να πάει στο εργαστήριο και να ελεγχθεί για οτιδήποτε μη φυσιολογικό. Εάν αποδειχθεί ότι έχετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή προκαρκινικές αλλοιώσεις, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες. Εάν η πάθησή σας εντοπίστηκε νωρίς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θεραπευτείτε.

 


Τι γίνεται αν το τεστ HPV βγει θετικό;


Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν σεξ θα εκτεθούν στον ιό HPV κάποια στιγμή. Το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα εκτεθούν στον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 55 ετών, αλλά το να έχετε HPV δεν σημαίνει ότι θα πάθετε σίγουρα καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η σπάνια εκδήλωση μιας πολύ συχνής λοίμωξης. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η λοίμωξη από τον HPV υποχωρεί από μόνη της. Αλλά για ορισμένους ανθρώπους, δεν συμβαίνει αυτό. Η επίμονη λοίμωξη από HPV αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου με την πάροδο του χρόνου.

Εάν το τεστ HPV βγει θετικό, ο γιατρός θα μιλήσει μαζί σας για το τι πρέπει να κάνετε. Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από το αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας ήταν μη φυσιολογικά. Εάν το τεστ HPV είναι θετικό αλλά το τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικό, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τις εξετάσεις μετά από 1 έτος, ώστε ο γιατρός σας να δει εάν έχει αλλάξει κάτι.

 

 

Τι γίνεται εάν το τεστ Παπανικολάου βγει θετικό για κακοήθεια;

 

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα αποτελεί ένδειξη άμεσης κλήσης της γυναίκας για έλεγχο και ιστολογική επιβεβαίωση του αποτελέσματος με λήψη βιοψιών. Εάν επιβεβαιωθεί η κυτταρολογική διάγνωση η γυναίκα πρέπει να παραπεμφθεί σε ογκολογική γυναικολογική μονάδα για περαιτέρω σταδιοποίηση και αντιμετώπιση.